I choose to be happy

I choose to be happy

Monday, May 21, 2012

Balik kampung... oh balik kampung...

SUNGAI BESAR, SELANGOR.... 27 April - 29 April 2012

Dengar je abah (my FIL) nak balik Selangor to attend kenduri, dgn pantas ajak asben balik jgak.  Anak2 pun suke jugak, nak balik kg sawah padi la katakan.... Yezzaaa... But ths time balik kena sewa homestay, sbb ramai ahli rombongan cik kiah kami. Segan jgak nak tido rumah sedare mara, mau tak segan, jika dihitung dgn jari tgn + kaki + kalkulator, dlm 20 org jugak la... Meriah kan?? Eceli, family belah asben mmg selalu buat rombongan cik kiah cm ni... Sekali trip tu, at least 3 kereta.  Seronok!!

Ops, cite pasal balik kg kan??  Hmm... apa yg menarik kat kg tu ye? Saya n anak2 suka tgok pemandangan kg yg dikelilingi sawah padi... suka tgok rumah2 tgah bendang... tepi rumah ada tali air, ada ikan... sume pemandangan tu sy mmg x pnh jumpa seumur hidup smpai la sy kawen dgn asben dan dibawa balik ke kg neneknya...
cousins...

saujana mata memandang kan... cantikk!

kg korang ade?? x de kan....

klasikk...

sooo kampung!

see, i told you, tepi rumah je boleh dpt ikan... si afiq kagum la tu :)

afiq kata ni pokok nasik



what?? kena cross naik titi ni??? OMG....

gulp... it's my turn... bismillahirrahmanirrahim.

budak kampung :)

kolam ikan... kampung style.

oh no!!! kena naik skali lg la ni?

smpat jugak singgah pekan Sg Besar... soping tyme!!

pilih...pilih...pilih...

jgn lupe krepek, utk dibawa balik 

ok, end of journey balik kampung kali ni.  penat, dok dalam kete je 3 ari ni! well, we need rest, physically and financially :((

Tuesday, May 15, 2012

Cuti...cuti...cuti...


Hi ols... (mood gembira wehhh!) Nak share tarikh2 penting next year, hehehe... Penting tak? Penting tak?  Penting kan... terutamanya kalu kite nak buking tiket murah air asia nuuu... Haa, kan ramai yg dah sengih2 tuu... Ni sy haplod cuti umum dulu naa... cuti sekolah KPM belum announce lagi:(  Katanya nak announce sept 2012...  aiyoo pak menteri awat lambat sgt?? 

Ok, moh kita tanda kt kalendar kite.  Jom cuti2 sakan.... yeay!!! 


Malaysian State & National Holidays 2013
Dates
Occasion
For
1 January
Tuesday
New YearAll states except Johor, Kedah, Kelantan, Perlis & Trengganu
14 January
Monday
Yang di-Pertuan Besar
Negeri Sembilan's Birthday
Negeri Sembilan only
15 January
Tuesday
Sultan of Kedah's BirthdayKedah only
24 January
Thursday
Prophet Muhammad's Birthday
(Maulidur Rasul)
Nationwide
27 January
Sunday
ThaipusamKuala Lumpur, Putrajaya, Johor, Negeri Sembilan, Perak, Penang & Selangor only
1 February
Friday
Federal Territory DayFederal Territory of Kuala Lumpur, Labuan & Putrajaya only
10 February
Sunday
Chinese New YearNationwide
11 February
Monday
Chinese New Year (2nd Day)All states except Kelantan and Trengganu
4 March
Sunday
Anniversary of Installation
of Sultan of Trengganu
Trengganu only
5 April
Friday
Good FridaySabah & Sarawak only
15 April
Monday
Declaration of Malacca as
a Historical City
Malacca only
19 April
Friday
Sultan of Perak's BirthdayPerak only
1 May
Wednesday
Labour DayNationwide
7 May
Tuesday
Hari Hol PahangPahang only
17 May
Friday
Raja Perlis' BirthdayPerlis only
24 May
Friday
Wesak DayNationwide
30- 31 May
Thu & Fri
Harvest Festival
Pesta Kaamatan Sabah
Sabah & Labuan only
1 - 2 June
Sat & Sun
Sarawak Harvest Festival
Hari Gawai Sarawak
Sarawak only
1 June
Saturday
Malaysian King's Birthday
Harijadi Agong
Nationwide
5 June
Wednesday
Israk & MikrajKedah, Negeri Sembilan & Perlis only
7 July
Sunday
Georgetown Heritage DayPenang - but not a 'paid holiday' for private sectors employees.
9 July
Tuesday
Awal RamadanJohor, Kedah & Malacca only
14 July
Sunday
Penang Governor's BirthdayPenang only
20 July
Saturday
Sultan of Trengganu's BirthdayTrengganu only
25 July
Thursday
Nuzul Al-QuranKelantan, Pahang, Perak, Perlis, Penang, Selangor & Trengganu only
8 & 9 August
Thu & Fri
Hari Raya Puasa *Nationwide
31 August
Saturday
National Independence Day
Merdeka
Nationwide
8 September
Sunday
Sarawak Governor's BirthdaySarawak Only
16 September
Monday
Malaysia Day &
Sabah Governor's Birthday
Nationwide - since 2010
Sabah
6 October
Sunday
Sabah Governor's BirthdaySabah Only
13 October
Sunday
Malacca Governor's BirthdayMalacca only
15 October
Tuesday
Hari Raya Haji *
Hari Raya Qurban
Nationwide
16 October
Wednesday
Hari Raya Haji (2nd Day) *
Hari Raya Qurban
Kedah, Kelantan, Perlis & Trengganu Only
24 October
Thursday
Sultan of Pahang's BirthdayPahang only
3 November
Sunday
Deepavali or DiwaliNationwide
5 November
Tuesday
Awal Muharram
(Maal Hijrah)
Nationwide
22 November
Friday
Sultan of Johor's BirthdayJohor only
11 December
Wednesday
Sultan of Selangor's BirthdaySelangor only
10 December (6 Safar) TuesdayHari Hol Almarhum
Sultan Iskandar Johor
Johor Only
25 December
Wednesday
ChristmasNationwide
* Subject to change - depending on the sighting of the new moon


*kredit kpd laman sesawang ini: http://www.malaysian-explorer.com

Saturday, May 12, 2012

Hari ibu.... soooo tacing!

Kakak n Afiq bagi ummi present sempena ari ibu.... ummi suka sgt!!! Pandai diorg pilih taste ummi...

From Afiq, my debab boy... ape ye?? Jeng..jeng...jeng...

wahhhh.....bling bling giteww!!! ummi likeee....



and from kakak... pun ummi suka... sgt suke!!!!
Tq darling... mmmuahhh!!  Hati ibu mana la yg tak seronok.... 

Bapak borek, anak berbintik :)

One fine day, outing bandar, lepak2, eat2, klik2 sana sini....

Kisah afiq yg tetiba suka amik gamba... dh mcm babah, klik sana klik sini... mcm2 gaya.



Dan kami jadi modelnya... apalagi, bergaya sakan la, pantang dikasi can! Phewitt...




 Aiyooo afiq, komain pandai nye carik angle...

 Dah puas klik2 sana sini, jom makan.... @johny's, pekena steamboat! 
Tengok la aksi afiq si fotografer cilik :)


Berbakat ke afiq ni?? Nnt babah kasik perturun ilmu kat afiq naa....


Friday, May 11, 2012

Bunga-bunga Cinta?

MUNGE-MUNGE

Bunga2 kat umah MIL saya... cantik kan?

















Jalang2 Ganu...

31 March 2012:  Terengganu


Salam u olss.... Nak celoteh lagi ni! Ari ni kite celoteh dgn pink kaler giteww...

Tp kejap... kejap... nak 5S kan blog ni jap... dah agak lame x hapdet... sapu abuk sket2, seb baik belum bersawang dgn spider web bagaiii.  Mcm tu la kalu dah memblog time mood ada jek :)

Ohooo, cite jalan2 lagi.  Last March, we all had a short visit to Ganu, nak tgok penyu bertelur... eh x de la, saje je. Jalan2 cari pasal kat sana.  Mmg x de agenda ape2 pun, it was just like rase nak gi jalan2 for a short journey, and had a peace of mind giteww... So, we all decided, pegi sabtu and balik ahad.  Ganu kan keje ari ahad, so bajet x de la jammed kan nanti :)  Spnjg jalan ati gumbira, rase relax n santai sgt... Tak caye? Moh nengok gambo, n rasakan ke"relax"an & kesantaian me n my family :)


Apa2 pun brekfes dulu....


ummi mkn roti jala... sedapnye :)


udah licin....
 Singgah kejap kt sini... nak restkan keta... Tektik je, pd hal mmg suke singgah sini kalu ke terengganu :P



sempat singgah MESRA MALL Kerteh...
 Satu yg saya perasan, kt ganu ni banyak pintu gerbang dan landmark2 yg cantik2... tp smpat snap a few... yg lain snap dlm MIMPI... zzzzz






Pasar payang pun haruss singgah... Lama x pegi sini :)



Ok... ni bilik kitorang... pintu sebelah kanan ni pintu balkoni, bukak2 je terus depan kolam... tu yg suke dok resort ni tuh....



xtvt kesukaan ramai....

amboi, komain afiq dpt berendam.... prektis skil swimming tu :P

my everything.... LOVE them!

happy !!!!
 Ok, mandi la sepuas2nya... ummi nak rest smbil on9 sat... Nnt dah puas mandi, boleh naik n bersiap utk keluar makan malam pulak ye anak2...


get ready utk jalan2 carik makan....
 We all jalan2 carik pasal kat batu buruk dulu, sebelum jalan carik makan... Kebetulan ada event sempena pelancaran Tahun Melawat Terengganu 2013, so mmg meriah la Pantai Batu Buruk tu... Ada ratusan motorsikal berkuasa tinggi berkumpul kat situ, n ade konsert jugak.  Saya nampak si penyanyi BPR tgah dok prektis n buat sound check... Tp malas la nak uplod gamba2 tu... heheheh


Kitorang pun sempat naik keta kuda... Tp pusing2 kt situ jek la... Cantik2 keta kuda kat situ, banyak pulak tu...


Ni yg kitorang naik... mcm cinderella kate kakak... Siap nak dok depan lg, sebelah
kakak si PEMANDU keta kuda:)




Ok, jom makan pulak.... 


Afiq makan ciken cop tu...

Sate ganu....
2nd day pepagi dah mandi kolam, nak mandi puas2 before check-out... Hasilnya, tgok la tu, naik2 keta dah zzzzzzzzz....



Destinasi ari ni before balik kuantan is DESA MURNI.... dr mlm td ummi gugel tempat n map nak ke sini... hehehe, seb baik jumpa jalan.  Tengkiu GPS!!



Tempat wajib singgah if pegi ganu... Masjid terapung



Singgah makan2 kt marang kot... aikk, kakak dah pakai tudung? Ofkos tudung baru beli kt desa murni tadi...


Ummi makan satar n ikan celup tepung saje :)
Kat Paka, kitorang singgah 1 gerai jual kuih bakar n akok... sedap dan murah makcik ni punye akok.... Singgit dpt 2, sy beli 3 ringgit, diberinya 7... Wah, best2.  Anak2 mmg suke kuih ni... Kalau kt kuantan, sekeping is 80 sen :)

tempting nya, terasa lagi kuih ni kat tekak....
@kijal plak, singgah beli lemang kijal... ala, kt gerai2 lemang yg pemes tu!!! sedap lemang kijal ni... lemak dan lembut... Sebatang tu cuma RM4 saje... tp cukup la utk kami 4 beranak... lemang ni pun feveret kami sekeluarga :)



Ok anak2, kita dah smpai kuantan... Make sure siapkan homework, esok nak skolah. Our journey ends here... Next time plak na...