I choose to be happy

I choose to be happy

Tuesday, November 25, 2014

Resepi mudah tp sedappppp... LASAGNA

Weehuu... nk kongsi resepi yg dh di ubahsuai mengikut tahap kemalasan... heheh ade yg skip, n ejas ingredient sbb malas (level 101) yg amat sgt nak pi cari bahan2... lantak, yg pntg asben n anak2 mkn smpi licin :)


Bhn2 filling daging:

500 gm minced meat - thaw
1 labu bwg besar (bombay) - chopped
4-5 ulas bwg putih - chopped
1 biji tomato - chopped
1 sudu besar serbuk oregano / oregano flakes
1/2 sudu besar lada hitam - tumbuk kasar
garam secukup rasa

*tumis bwg besar + bwg putih - wangi + layu
*masukkan minced meat - masak smpi air daging agak kering
*add in tomato - masak lagi smpai tomato layu dan air daging kering
*oregano + lada hitam + garam

DONE!!


Bhn2 sos putih:

500 ml susu segar
2 sudu besar butter
1 - 2 sudu besar tepung gandum (ikut kepekatan yg sesuai)
2 kpg cheese slice (yg ni aku tambah sbb aku suke cheesy taste)
Garam secukup rasa

*masak bahan atas api kecil sehingga pekat

DONE!!

Instant lasagna - ikut arahan penggunaan pd kotak yea.


Cara2 nak melapis:

*Susun lasagna (yg dicelup sebentar dlm air panas) dlm baking dish
*Letak filling daging di atas susunan kepingan lasagna
*Tuang sos putih
*Susun lagi kepingan lasagna -> Daging -> Sos putih
*Atas skali: Daging + Sos putih + parutan keju (aku guna PIZZA TOPPING yg dh siap parut - beli kt supermarket)
*Bakar.

DONE!!

So, apa lagi.... jom makan :)

#makanan.berlemak.gemok.tanggung.sendiri#

p/s: sori.. aku mmg tk reti bab2 nak tulih resepi nih... sukatan tu ejas2 la eh. Aku boh aje...

1 comment :

Laura Azura Zainal said...

nakkkk.. hehehe. masalah utama umak kuantan xde oven. nok try dgn pemanggang ajaib macam susah nak ajaib je. hehehe. koi testing bakar roti ngan pemanggang ajaib. not that okay kejadiaannya. lembut tu lembut tp atas tu putih jer. maybe xde api atas kan?